رهبری در مدیریت کسب وکار
رهبری در مدیریت کسب وکار
رهبری در مدیریت کسب و کار به معنای توانایی یک فرد یا گروهی از افراد برای تأثیرگذاری و هدایت پیروان یا اعضای یک سازمان، جامعه یا تیم است رهبران در بیشتر جنبههای جامعه، از جمله تجارت، سیاست، مذهب و سازمانهای اجتماعی و جامعهمحور یافت میشوند و مورد نیاز هستند. رهبران افرادی هستند که تصمیمات درست و گاهی دشوار میگیرند. آنها چشم اندازهای روشن را تشخیص میدهند، اهداف قابل دستیابی را ایجاد میکنند و دانش و ابزار لازم برای دستیابی به آن اهداف را در اختیار پیروان خود قرار میدهند¹. یک رهبر خوب دارای ویژگیهای زیر است: اعتماد به نفس، مهارتهای ارتباطی و مدیریت قوی، تفکر خلاق و نوآوری، پشتکار، تمایل به ریسک پذیری، ذهن باز در برابر تغییر، همسطح بودن و واکنشپذیری در مواقع بحرانی
سبکهای رایج رهبری کسب و کار
امروزه هر رهبر برای پیش بردن کسب و کار خود از شیوه متفاوتی استفاده میکند. انواع مختلف سبکهای رهبری نیز این اجازه را به آنها میدهد که بتوانند سبک مناسب خود را انتخاب کنند.
رهبری مستبد
اولین سبک رهبری که به بیان آن میپردازیم، رهبری مستبد است. رهبر مستبد دارای ویژگیهایی است؛ از جمله اینکه بدون مشورت با دیگران تصمیمگیری میکند و به دنبال این است که بتواند به روی کل تصمیمات یک تیم تسلط داشته باشد. توجه داشته باشید که این رهبران در میان اعضای تیم خود از محبوبیت کافی برخوردار نیستند و این مورد میتواند باعث شود که افراد انگیزه کافی برای انجام وظیفه خود نداشته باشند.
رهبری بروکراتیک
نوع دوم سبک رهبری که بیان آن میپردازیم، رهبری بروکراتیک میباشد. این رهبران، سیاستهای سختگیرانهای را برای کسب و کار خود انتخاب میکنند و به دنبال این هستند که بتوانند تمرکز شدیدی به روی نتایج و عملکرد تیم خود داشته باشند. در این سبک افراد مشغول در یک کسب و کار مجبور هستند که مدام به هیئت مدیره در مورد کار خود گزارش دهند. با توجه به توضیحات بیان شده میتوان نتیجه گرفت که این نوع رهبری برای مشاغل خطرناک همچون کار در ارتفاعات، کار با ماشین آلات یا کار با مواد سمی مناسب است.
رهبری دموکراتیک
یکی دیگر از انواع سبک های رهبری، رهبری دموکراتیک میباشد. این سبک برای آن دسته از افرادی مناسب است که برای انجام کار خود از همه اعضای تیم نظرخواهی میکنند. اما در نهایت تصمیم پایانی بر عهده خود آنها میباشد. ویژگی این سبک از رهبری؛ این است که با استفاده از نظرات دیگران میتوان حس همکاری را در میان افراد مشغول در یک کسب و کار تقویت کرد.
رهبری خدمتگزار
سبک رهبری بعدی رهبری خدمتگزار میباشد. در این سبک رهبران نسبت به نیازهای اعضای تیم خود حساسیت مخصوصی دارند و به دنبال این هستند که کارمندان خود را درک و نیازهای آنها را برطرف کنند. اما در رهبری خدمتگزار رسیدن به اهداف کمی طول میکشد. علت این موضوع این است که نیازهای کارمندان بسیار اهمیت دارد و در واقع نسبت به اهداف شرکت مهمتر است.
رهبری بیتفاوت
رهبری بیتفاوت سبک دیگری است که میتوان برای رهبری کسب و کار از آن استفاده کرد. در این سبک، رهبران به اعضای تیم خود این امکان را میدهند تا به تنهایی تصمیمگیری کنند و به روی کار آنها نظارت میکنند. در واقع رهبر هیچگونه دستوری به اعضای خود نمیدهد و اجازه میدهد تا آنها کار خود را انجام دهند، اما به روی کار آنها نظارت کافی صورت میگیرد.
رهبری استراتژیک
رهبری استراتژیک نیز سبک دیگری از انواع رهبری است. رهبران استراتژیک دارای این ویژگی هستند که به روی کارمندان خود تاثیر لازم را داشته باشند و باعث الهام بخشی آنها شوند. در این سبک از رهبری با ایجاد انگیزه در میان کارمندان، برای دستیابی به اهداف تشویق میشوند.
رهبری تعاملی
سبکهای دیگری نیز برای رهبری در کسب و کار وجود دارد که یکی از آنها رهبری تعاملی میباشد. در رهبری تعاملی لازم است که کارمندان هر کاری را که به آنها گفته میشود انجام دهند. متاسفانه در این سبک از رهبری به رشد اعضای یک تیم توجه نمیشود و هدف نهایی این است که بتوان تمامی انتظارات یک رهبر را برآورده کرد.
رهبری تحولگرا
نوع دیگر رهبری که به بیان آن میپردازیم، رهبری تحولگرا میباشد. این دسته از رهبران به دنبال ایجاد تغییرات هستند. زیرا گمان میکنند که با تغییرات مداوم، میتوان بهترین نتیجه را کسب کرد. در واقع یک رهبر تحولگرا به دنبال این است که در محل کسب و کار خود تغییرات مثبت ایجاد کند و همچنین ابزارهای مختلف را برای موفقیت تهیه کند.